پس از معرفی بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال در بازار مالی دیجیتال جهان در سال 2008، این بار یک جوان روسی به نام ویتالیک بوترین، با الهام از این ارز دیجیتال رمز ارزی به نام اتریوم (Ethereum) خلق نمود که در نهایت در سال 2015 به صورت رسمی در حوزه دیجیتال و در بازار ارز ها راه اندازی شد.
در حقیقت هدف بوترین از ایجاد اتریوم Eth این بود که شرایطی را فراهم نماید تا تمامی فعالیت های مالی دیگر علاوه بر فعالیت های پولی دیجیتال، در بستر دیجیتال و به صورت غیر متمرکز و بدون واسطه انجام شود.
اتریوم چیست؟
اتریوم یک ارز دیجیتال می باشد که در بستر بلاک چین به صورت غیرمتمرکز عمل می کند و علاوه بر انتقال پول دیجیتال، امکان عقد قراردادهای هوشمند مختلف در این بازار مالی بدون واسطه و به صورت دیجیتالی نیز انجام می گیرد. قرارداد هوشمند بستری است که یک سری شرایط خاص برای آن از پیش تعریف شده است و در صورت تحقق این شرایط، قرارداد به صورت خودکار در شبکه بلاک چین بدون واسطه اجرا می شود.
با وجود پلتفرم اتریوم و توسعه بیشتر آن، به زودی انجام کلیه فعالیت های مالی به صورت غیرمتمرکز و در چارچوب شبکه بلاک چین امکان پذیر خواهد بود. در واقع هدف اصلی این پلتفرم حذف تمامی واسطه ها و کاهش هزینه های اضافی ناشی از تمامی فعالیت های مالی است.
ویژگی های اتریوم
اتریوم دارای ویژگی هایی می باشد که آن را در بین فعالان بازار ارزهای دیجیتال محبوب کرده است. برای درک بهتر این ارز دیجیتال و نحوه عملکرد آن لازم است ابتدا با ویژگی های آن آشنا شوید، به همین منظور در زیر ویژگی های اتریوم Eth معرفی و توضیح داده شده است:
اتریوم یک پلتفرم دیجیتال است.
- اتریوم در چارچوب شبکه بلاک چین عمل می کند.
- امکان انعقاد قرارداد به صورت دیجیتال و غیر متمرکز وجود دارد.
- اتریوم به دنبال حذف واسطه ها از تمامی فعالیت های مالی موجود است.
- واحد پول اصلی آن اتر (Ether) نام دارد که به آن اتریوم نیز می گویند.
- سرعت تراکنش آن حدود 16 تراکنش مالی در ثانیه است.
- ارز دیجیتال اتریوم محدودیت عرضه ندارد.
- برای ذخیره اتر، مانند سایر ارزهای دیجیتال، باید از کیف پول ارز دیجیتال استفاده کنید.
- پلت فرم اتریوم بسیار امن و غیر قابل نفوذ است.
- این شبکه توقف ناپذیر است و هیچکس حتی سازنده آن نمی تواند جلوی فعالیت آن را بگیرد.
مقایسه اتریوم و بیت کوین
با توجه به اینکه اتریوم نسل دوم ارزهای دیجیتال می باشد، بسیاری تصور می کنند که این ارز دیجیتال مشابه ارز دیجیتال بیت کوین است، اما باید توجه داشت که با وجود شباهت هایی که بین این دو نوع ارز وجود دارد، تفاوت های اساسی نیز بین آنها هست که در زیر به عنوان نقاط مشترک و غیر مشترک این دو ارز شناخته شده توضیح داده می شود:
هر دو ارز بر اساس شبکه بلاک چین عمل می نمایند.
- هر دو ارز مبتنی بر فرآیند استخراج هستند و برای ایجاد هر دو رمز ارز به یک دستگاه ماینینگ نیاز است.
- هر دو ارز به صورت غیر متمرکز و بدون نیاز به واسطه عمل می کنند.
- هر دو رمز ارز بسیار امن و غیر قابل نفوذ هستند.
- تراکنش های این دو ارز غیرقابل برگشت است و در صورت اجرا قابل توقف یا برگشت نیستند.
- معاملات با هر دو ارز مشمول مالیات و قوانین مالیاتی نمی شوند زیرا توسط دولت ها به رسمیت شناخته نمی شوند.
- سرعت تراکنش در اتریوم بسیار بیشتر از بیت کوین است به طوری که بیت کوین در هر ثانیه تنها 7 تراکنش انجام می دهد اما این عدد برای اتریوم 16 است.
- سرعت ایجاد هر بلوک حاوی تراکنش در بیت کوین 10 دقیقه و در اتریوم تنها 14 ثانیه است.
- اتریوم می تواند برای اجرای هر نوع قرارداد مالی هوشمند استفاده شود، اما بیت کوین فقط برای فعالیت های پولی استفاده می شود.
- برخلاف بیت کوین که عرضه محدودی دارد و تنها ۲۱ میلیون واحد دارد، ارز دیجیتال اتر محدودیت عرضه ندارد.
- لازم به ذکر است که امکان اجرای قرارداد بر روی بیت کوین وجود دارد، اما به دلیل زبان اسکریپت ابتدایی این شبکه، انجام آن بسیار دشوار خواهد بود.
نحوه عملکرد اتریوم
فرآیند معامله در اتریوم همانند بیت کوین یا سایر انواع ارزهای دیجیتال است که در آن هر دو طرف معامله ابتدا اطلاعات خود را ارائه می نمایند، پس از تایید این اطلاعات توسط ماینرها و نود های شبکه در بلاک چین، برای اتریوم به طور خاص یک بلوک جدید برای هر تراکنش جدید ایجاد می نماید.
اما تفاوت اتریوم و بیت کوین در امکان بستن قرارداد های هوشمند در شبکه بلاک چین آن می باشد و به این ترتیب است که ابتدا شرایط و دستورات لازم برای بستن یک قرارداد و شرایط پرداخت آن در کدنویسی و در شبکه بلاک چین مشخص می شود و در شبکه بلاک چین اتریوم قرار می گیرد، سپس هر زمان که این شرایط فراهم شد، کد مورد نظر بر روی پلت فرم اتریوم پردازش شده و قرارداد به صورت خودکار انجام می شود.
قرارداد هوشمند چیست؟
قرارداد هوشمند یا (smart contract) پروتکلی است که برای تنظیم قراردادها مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع قرارداد هوشمند پروتکل خاصی است که برای مشارکت، تایید یا اجرای مفاد یک قرارداد خاص فعال می گردد. قرارداد های هوشمند، معاملات و فرآیند ها را به صورت کاملا تضمینی و بدون نیاز به حضور اشخاص ثالث انجام می دهند.
فعالیت ها و سوابق قرارداد هوشمند قابل پیگیری اما غیرقابل استرداد می باشند. این قراردادها به طور خودکار شامل کلیه اطلاعات مربوط به شرایط قرارداد و اجرای کلیه اقدامات هدفمند می شود.
قراردادهای هوشمند چگونه کار میکنند؟
برای درک بهتر قراردادهای هوشمند مثالی ساده می زنیم. قراردادهای هوشمند را می توان به عنوان دستگاه های فروش خودکار در نظر گرفت. زمانی که می خواهید از این دستگاه ها نوشیدنی بخرید، ابتدا پولی را در دستگاه قرار می دهید. سپس دستگاه به طور خودکار پول شما را پردازش کرده و نوشیدنی را تحویل می دهد.
اگر مسائل فنی را در نظر نگیریم، قراردادهای هوشمند نیز تقریباً مانند دستگاه های فروش خودکار عمل می نمایند. قراردادهای هوشمند فرآیند پرداخت یا اجرای قرارداد را بدون نیاز به افراد یا سازمان های واسطه پردازش می کنند و در صورت صحت شرایط قرارداد مشخص شده، فعالیت را انجام می دهند. در واقع، تمام کاری که این دستگاه ها انجام می دهند، اجرای خودکار دستور العمل هایی می باشد که به آنها داده شده است.
دستورالعمل های خودکار قراردادهای هوشمند، چگونه انجام می شوند؟
نخست، دارایی ها و شرایط قرارداد کدگذاری شده و در بلاک چین قرار خواهند گرفت. این قرارداد بین نود های پلتفرم توزیع شده و چندین بار کپی می شود. پس از پردازش، قرارداد طبق شرایط مشخص شده اجرا می شود. زمان زیادی از هوشمند شدن فرآیندها می گذرد.
با این حال، بزرگترین تفاوت بین فرآیند قرارداد هوشمند و فرآیندهای مرسوم در اینترنت، عدم تمرکز و عدم بازگشت آن است. به عنوان مثال تراکنش های بانکی به صورت هوشمند انجام می شود اما بانک مرکزی می تواند از تراکنش جلوگیری نماید. در قراردادهای هوشمند، شخص یا نهادی قادر به کنترل قرارداد نخواهد بود و زمانی که مفاد قرارداد صحیح باشد، قرارداد به صورت خودکار اجرا می گردد.
اگرچه همه بلاک چین ها قادر به پردازش کد هستند، اما اکثر آنها به شدت محدود هستند. اما بلاک چین اتریوم متفاوت است. اتریوم به جای ارائه مجموعه ای محدود از عملیات، به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا نرم افزارهای خودکار را روی بلاک چین خود اجرا نمایند. بلاک چین اتریوم می تواند توسط هر کسی که می تواند یک برنامه غیر متمرکز ارائه دهد استفاده شود.
ماشین مجازی اتریوم چیست؟
ماشین مجازی اتریوم (EVM) یک نرم افزار کاملا تورینگ می باشد که بر روی شبکه اتریوم اجرا می گردد. این سیستم بدون توجه به زبان برنامه نویسی، به اندازه ای که کاربر بخواهد زمان و حافظه را در اختیار او قرار می دهد. ماشین مجازی اتریوم فرآیند ایجاد برنامه های بلاک چین را بسیار آسان تر و کارآمدتر از همیشه می نماید. به جای ایجاد یک بلاک چین برای هر برنامه، می توانید از بلاک چین اتریوم برای هزاران برنامه استفاده کنید.
اتریوم در چه زمینه های کاربرد دارد؟
پلتفرم اتریوم توسعه دهندگان را قادر می سازد تا برنامه های غیرمتمرکز ایجاد و اجرا نمایند. یک اپلیکیشن غیرمتمرکز یا به اختصار «Dapp» می تواند بدون نیاز به واسطه و با استفاده از توزیع انبوه، عملیات خاصی را انجام دهد. به عنوان مثال، بیت کوین یک برنامه است که از طریق آن کاربران می توانند دارایی های دیجیتالی به نام بیت کوین را به صورت همتا به همتا انتقال دهند.
مزایای پلتفرم غیرمتمرکز اتریوم چیست؟
از آنجایی که برنامه های غیرمتمرکز روی بلاک چین اجرا می شوند، می توانند از تمام ویژگی های بلاک چین نیز استفاده نمود:
تغییرناپذیری: واسطه ها و اشخاص ثالث نمی توانند هیچ تغییری در داده ها ایجاد نمایند.
- غیر قابل دستکاری و نفوذ: برنامه ها بر اساس اجماع شبکه عمل می کنند. بنابراین امکان سانسور، نفوذ به شبکه و یا حذف داده ها وجود ندارد.
- بی خطر: بدون نهاد مرکزی و با رمزنگاری تضمین شده است.
- همیشه فعال: برنامه ها هرگز متوقف نمی شوند و هیچ کس نمی تواند آنها را متوقف کند.